Archiv článků
Bastione della Maddalena
09.04.2014 11:40
Bastione della Maddalena jsou starobylé katalánské zdi, které tvoří v centru Alghera opevněné město. Stěny jsou stále v dobrém stavu a jsou doplněny zachovalými strážními věžemi, jejichž vrcholky umožňují příjemnou procházkus vyhlídkou na přístav a město.
Torre Porta Terra - věž Židů
09.04.2014 11:28
Stejně jako všechny věže, které se v A|gheru dochovaly, byla věž Porta Terra postavena na počátku 16. století. Porta Terra byla původně součástí Port Reial, hlavního vchodu do města. Až do konce 19. století, kdy bylo město demilitarizované, bylo město uzavřeno dveřmi, které se za soumraku...
Sardinie: Cuglieri
29.10.2013 22:55
Cuglieri je zemědělská vesnice usazena vysoko na západním svahu Monti Ferru. Tato malá sardinská vesnice je ideální zastávkou na oběd. I přes svou velikost může Cuglieri nabídnout trochu historie. Zajimává je Basilica di Santa Maria della Neve, která je typická svou mohutnou stříbrnou kopulí...
Bosa
29.10.2013 22:41
Bosa patří mezi nejkrásnější města Sardinie. Dominantou města je hrad. Městečko je obehnáno klidnou řekou s rybářskými loďkami a elegantním nábřežím. Bosa se nachází u jediné splavné sardinské řeky ve vnitrozemí, u řeky Fiume Temo. Město založili Féničané a největší rozkvět zažilo v dobách Římanů....
Poetto
21.10.2013 18:19
Pláž Poetto se nachází jen kousek od města Cagliari. Během 10 minut se tam dostanete pohodlně z centra města autem i autobusem. Pláž Poetto je jedna z nejdelších souvislých pláží v Itálii. Táhne se 6 km z Promontorio di Santa´Elia až na kraj města Cagliari. Dlouhý písečný pás lemují zábavní parky,...
Sardinská kuchyně: Sýr
21.10.2013 17:40
Sardinie je ostrov pastevců. Sýry jsou zde tedy delikatesou číslo jedna. Na Sardinii se sýry vyrábí skoro 5000 let a ostrov se může pochlubit produkcí pecorina ve výši 80 %. Labužníci zde mohou ochutnat sýry všech možných konzistencí, od tvrdého ostrého pecorina až po krémové kozí sýry jako jsou...
Sardinská kuchyně: Chleba a pečivo
21.10.2013 17:26
Používání nejkvalitnější tvrdé pšenice a letitých postupů dalo vzniknout doslova stovkám druhům chleba. Každá oblast na Sardinii je typický svým chlebem. Nejznámější je pastýčský chléb "pane carasau", jemuž se přezdívá také "carta da musica", česky řečeno notový papír. Chleba sem půvoodně přivezli...
Sardinská kuchyně: Antipasti
21.10.2013 17:16
Antipasti (předkrmy) se na klasickém sardinském stole neobjevovaly, ale kuchyně z ostatních částí Itálie, místní zvyky ovlivnily. Antipasto di terra (antipasto ze země) může být složeno z domácího pečiva, nakládaného masa, uzených klobás, sušené nebo vařené šunky, sýrů, oliv, žapmionů a různých...
Sardinie: Tradiční řemesla
21.10.2013 17:02
Sardinie je převážně zemědělský ostrov, k čemuž patří i dlouhá řemeslná tradice. Předměty, které kdysi dávno sloužily k praktickým potřebám, jsou dnes vyráběny převážně jako dekorace. Místní hutníci v oblasti Santu Lussurgiu dnes například místo zemědělských nástrojů vyrábějí ozdobné lampy, vrata...
Sardinie: Oslavy a folklor
21.10.2013 16:46
Náboženská víra má na Sardinii hluboké kořeny. Podle důkazů se zde přírodní náboženské praktiky provozovaly již v druhém tisíciletí před našim letopočtem. Křesťanství na Sardinii přinesli v šestém století Byzantinci. Náboženství se zde zakořenilo a jeho tradice se přenesly až do dnešní doby. Dnes...
Záznamy: 1 - 10 ze 50