Doprava na Sardinii

09.02.2012 16:42

Nejjednodušší doprava na Sardinii je letecky. Doprava letecky je i tou nejlevnější variantou. Během sezóny jsou tam zajištěny přímé lety z Prahy, Vídně a Krakova.  Mimo sezónu musíte přestoupit na jiném, nejčastěji italském letišti. V sezoně se cena zpáteční letenky pohybuje kolem 4000-10000,-Kč. Záleží i na tom kolik si sebou vezmete zavazadel. Dobrodružné povahy si vystačí s příručním zavazadlem s maximální váhou 10 kilo, které je zdarma. My ostatní si sebou obvykle vezeme jedno velké zavazadlo, které například u ryanairu  stojí 18 euro za jednu cestu. Mimo sezonu se cena zpáteční letenky pohybuje kolem 2000-6000,-Kč. Je však možné ji občas najít i levněji. 

Dalším způsobem je cesta autem. Ta je obvykle méně výhodná, protože jednak trvá mnohem déle, a je mnohem dražší. Při cestě autem, budete muset cestovat i trajektem, na který se většinou nalodíte v Janově a vystoupíte v nejbližším přístavu na Sardinii a to v Olbii. Můžete se ovšem dostat i do jiných přístavu. Cesta trajektem obvykle trvá 12 hodin. Cena jízdenky se odvíjí od velikosti vozu, od termínu a od místa, které si zvolíte. Při cestě autem musíte počítat také s dálničními poplatky. 

Jinou možností je kombinace vlaku, autobusu a trajektu. Tato varianta je však značně nepohodlná a asi i zbytečná, protože cena autobusu nebo vlaku do Janova se vyrovná, a mnohdy i přesáhne cenu letenky. Když vezmeme v potaz i čas, který strávíme v autobuse, jednoznačně vyhrává letadlo.

Sardinie je ostrov rozsáhlý a nejvýhodnější je ho procestovat autem. Je to mnohem pohodlnější a určitě se dostanete na místa, na která se jen tak nedostanete. Můžete zastavit na kterékoliv pláži a na kterémkoliv místě, což velká výhoda. Zde je ale třeba zvážit, zda se vyplatí přijet vlastním autem, nebo si půjčit v místních půjčovnách.